Monday, 19 April 2010

Pengembaraan ke Bandaraya Kuala Lumpur - Part 1

Oleh kerana keadaan emosi tidak stabil baru-baru ini, aku mengambil keputusan untuk mengembara ke Kuala Lumpur berseorangan.

Kuala Lumpur tempat dimana aku dilahirkan. Disini perjalanan remaja aku bermula selain daripada zaman persekolahan aku di Kuala Kangsar.

Zaman-zaman remajaku di Kuala Lumpur tidaklah berkisar di tempat-tempat 'canggih' dan 'cyberpunk' yang menjadi 'tempat melepak' bagi sesetengah orang. KLCC, Bukit Bintang, apatah lagi Mid Valley. Haha~

Tempat-tempat yang menjadi kawasan perjalanan remaja aku kebanyakan berkisar di kawasan Pudu Raya, Central Market, Kawasan Masjid Jamek dan Masjid India. Kawasan ini menjadi kawasan berhiburan bagi aku.

Apes, Piki, Shareez dan Salah adalah antara mereka yang menjadi peneman zaman remaja aku. Kehidupan aku banyak dipengaruhi oleh mereka sebenarnya.

Saat ini aku teringatkan waktu pertama kali aku pergi ke Konsert Rock The World Edisi ke-5. Haha. Rasa sungguh remaja aku pada waktu itu.

Zaman dimana tiada lagi lesen. Kenangan terhebat aku bersama mereka antaranya adalah acara berjalan kaki ke KLCC. Ya... Dari kawasan Puduraya. Hahaha~ Lepas samapai KLCC terus balik naik LRT. Pergh~ Inilah kenangan terhebat....

Bermula Pengembaraan

Mulanya aku merancang untuk menaiki LRT untuk merasakan lebih thrill namum oleh kerana takut kepanasan yang melampaui batas, aku berkeputusan untuk menaiki kereta. Dan aku meletakkan kereta di Central Market. Dan disanalah bermulanya pengembaraan aku...Jalan ini membawa banyak kenangan. Jalan inilah yang menjadi pilihan aku jika dari Pudu Raya ke Central Market. Selalunya, bolehlah nampak banyak Mat Bangla dan Mat Indo yang merayau disana sini. Haha~Petaling Street. Dahulu sering menjadi tumpuan. Kini Jalan Petaling tidak banyak bezanya cuma tempatnya menjadi lebih padat dan banyak pertambahan peniaga-peniaga yang mencari rezeki disini.


Sempat juga aku menyinggahi Kedai Alat Muzik Woh Fatt ini. Mencari tuner dan gadget dan bagi memusakan hati yang penuh dengan kekacauan jiwa. Lepas ni boleh layan lagu ME dari Butterfingers dengan penuh asyik... Hahaha~

Setelah berjalan di kawasan Pudu Raya, aku berangkat dengan penuh kesenian pergi ke area Masjid Jamek. Dan diatas merupakan gambar-gambar yang berjaya aku ambil tanpa mempedulikan orang sekeliling semasa perjalanan aku ke Masjid Jamek. Antara gambar yang baik aku kira yang pernah aku ambil. Berlatarkan Menara Kuala Lumpur.

Diatas merupakan jalan utama aku selalu aku gunakan untuk pulang ke rumah aku di Taman Melati. Aku perlu melalui jalan ini untuk pergi ke Stesen LRT Masjid Jamek. Inilah rutin aku setiap kali balik ke Kuala Lumpur.

Teringat aku dimana dompet aku tercicir di kawasan ini. Cemas!!! Di kedai inilah aku aku gunakan telefon untuk menghubungi mak aku. Huhu~ Lalu aku diambil oleh kakak sedaraku. Pheww~Tibalah aku di area Masjid Jamek. Kelihatan pelbagai ragam manusia disini. Ada yang nampaknya sibuk mengejar masa dan ada juga kelihatan tenang seolah-olah tiada apa yang berlaku disekeliling mereka. Banyak~ yang memalukan juga ada... =)

Dan seterusnya aku ke Jalan Masjid India...Memang sejak ada lesen kereta aku akui memang aku dah malas nak berjalan di area Kuala Lumpur ni. Tambah-tambah tempat bersejarah bagi aku yang penuh dengan kesesakan ini. Haha~ Tu sebab malas nak beli baju raya... Haha~ Takde life aku ni...

Dan aku memang agak terkejut juga perubahan Jalan Masjid India. Dulu tepi jalan ada la selonggok dua orang meniaga tapi kini... Bazar lagi... Hampir kalah Downtown Danau Kota yang dekat dengan rumah aku tu.. Haih~ Aku dah tua ke haa.... Cepat sangat masa berlalu.... Isk~
Meriah-meriah... Memang hebat Jalan Masjid India... Dulu tempat aku berpijak ni tempat kereta lalu.. Tapi sekarang... Kereta tidak dibenarkan... Macam-macam peniaga... Melayu, Indo, Bangla... Siap ada RELA lagi... Mungkin nak mengawal kebanjiran PATI di Kuala Lumpur??

Inilah masjid India yang makin cantik... Tidak lagi berkarat... Huhu~ Aku pernah Solat Jumaat disini sekali... 6 tahun lepas... Dia punya khutbah dalam Bahasa Tamil daa... Huhu...

To Be Continued~

4 comments:

Malkisideeq said...

terharu nama aku disebut..=)

Hussien, Abu Zaid said...

jiwa tengah kacau shareez... huhu...

papepun... you deserve it... =)

thanks kerana mewarnai hidup aku... huhuhu...

Malkisideeq said...

aku baca blog hg ni pagi tadi..ntah pesal ada rasa la weh..smbil mendengarkan 'the wine ode suite'..

ada rasa la kawan..

sama kerana share warna itu bersama..

Hussien, Abu Zaid said...

orang arabkah dia... perkenalkan kepada aku?? emailkan kepada aku?? nampak macam menarik... =)

inilah warna kita... kotaraya kuala penuh lumpur... =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails