Tuesday, 30 June 2009

Feel Alive!!!

Berpijak di atas bumi tidak bermakna tidak dapat menjejaki angkasa. Dengan pemikiran genius jangan disangka tidak menjadi seorang yang tumbang!!!

Hahaha. Introduksi yang sungguh ganas.

Kebelakangan ini aku seperti sibuk berilham. Mendengar lagu Envy saban hari dicampur dengan Padi.... Sikit ramuan dari Floating In Vacuum, Ruin by Selling Out, Delirium, -E, dan Love... Boleh mereng kepala dibuatnya. Kalu buat lirik jadi Emo dibuatnye. Rasa bernyawa 2 minggu kebelakangan ini. Ditambah dengan nada Aereogramme - A Life Worth Living mau dibuatnya menangis walaupun tak dengar lirik. Hahaha. Thanks Apes. Memang worth la dapat lagu ni dari kau.

Selepas masuk Seri Iskandar, weekend aku memang akan sibuk. Keseronokan yang aku dapat rasakan seperti terbang bebas di angkasa... Inilah listnya:
  • 4th July - 6th July: Berkemungkinan mendaftarkan diri di Seri Iskandar dan merehatkan diri sebelum mendengar ceramah - ini aku buat ramalan.... Hahaha
  • 10th - 12th July: Pulang ke Kuala Lumpur. Ada persembahan terhebat ni. ENVY Live In Malaysia. Lantak la ape nak jadi. 3P ke, ceramah koordinator ke, Dinner ke, ape-ape la lantak la. Dah la terlepas Butter sem lepas, memang tak puas hati aku... Mati la... Ikut sangat la rules. Asyik nak ikut orang aje.... Huh!!! Bongok la... Hahaha Ni orang Arab x mau balik ke tengok. Hahaha. Pasti menarik daripada MAN U lawan Malaysia. Ronaldo tak ade barangkali Malaysia boleh menang. Hahaha..
  • 17th - 18th July: Mak aku nak pergi kenduri kat Kampar. So apa-apahal.... Family first!!!
  • 24th- 26th July: Mase aku tidur. Jangan nak kacau.... Aku x de hubungan dengan masyarakat... Hahaha!!! Pintu perlu dikunci dengan tiada stok makanan... Hahaha....

Sememagnya kali ini aku terasa Alive.... Walaupun kadang-kadang rase ia memang tak menarik...

Sunday, 28 June 2009

Pesta Muda Mudi.... Bosan???

Saya sunyilah. Mana mahu pergi? Apa yang saya mahu buat. Semua orang pergi ke Festival Muda Mudi. Alangkah seronoknya mereka bersuka ria meniti usia remaja mereka.

Last week bagi aku adalah minggu 'Gembira dalam Kesedihan'.

Gembira:
Berkugiran....
Menghilangkan akal dan logis dalam mengekspresikan diri yang sememangnya masih mempelajari alunan jari-jari. Sudah lama rasanya hujung jari tidak sekeras ini. Tali yang besar itu sememangnya sukar dieksploitasikan walau seserius mane aku bereksperimentasi dengan tali tersebat. Namum aku percaya aku tidak cukup mempraktiskan diri. Mahu saja aku melaburkan duitku 'PTPTN'ku nanti. Tapi berat kepada tidak.

Halwa Telinga
Alunan Mentaga yang berjari, rupanya tak habis diselami lagi. Jadi aku menelaah.... Bermotivasi!!!! Untuk mencapai tahap Mokhsha... 'For Somebody......' Hahaha...

Tiket
Ya... Lebih bernilai daripada Transfomers, Search, Siti Nurhaliza, Senario, Pesta Malam Indo mahupun Chicken Chop. Haaa.... Aku akan meninggalkan Seri Iskandar yang aku rasa disampahi... Aku mahu mengembara... Mencari hala tuju... 'Pure Birth and Loneliness...'

Kesedihan:
Sedih itu sampah. Buang saja di tepi jalan....

Dan cerita aku memang tiada kesudahan yang mengembirakan

p/s: Apasal minggu ni x de orang publish post... Agak2 la... Bosan aku...

Wednesday, 17 June 2009

Tag from Husna Mad

Buat bende macam ni macam best aje... Testlah.... Ni 1st Time rasenye nih... Hahaha....

1) Bekas kekasih saya – Kekasih Gelapku (Ungu)... Hahaha

2) Saya sedang mendengar – Foo Fighters and Butterfingers(Playlist)

3) Mungkin saya patut – Berhenti belajar, Memulakan Pengembaraan?

4) Saya suka – Surfing Internet

5) Sahabat-sahabat saya – Semuanya baik untuk mencari pengalaman hidup

6) Saya tak faham – FAR 400

7) Saya kehilangan – semua!!

8) Ramai yang berkata – Tak habis2 dorongan...

9) Cinta itu adalah – Sesuatu yang sukar difahami(boleh buat lirik lagu nih... Haha)

10) Di suatu tempat, seseorang sedang – baring di dalam gelap memikirkan seseorang... Haha

11) Saya akan cuba – berhenti rokok.... (Jangan salahkan seseorang itu)

12) Perkataan SELAMANYA membawa maksud – Tuhan

13) Telefon bimbit saya – tak penting pun.... Sim Card je penting... Haha

14) Bila saya terjaga – Ade massages ke nih??

15) Saya paling meluat – Ingat aku Kuli kaa???(Kaso sikit... Haha)

16) Pesta/parti adalah – Satay, without satay majlis tidak meriah... Hahaha

17) Haiwan yang paling comel pernah saya temui – To be honest, Koala, Sungguh kuat tidur...Haha

18) Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah – A MAF380

19) Hari ini – Saya ambil kereta LE dari workshop

20) Malam ini saya akan – main internet dan tak nak chatting(azam nih)

21) Esok pula saya akan – Hantar mak pegi Gleaneagles(x reti eja)

22) Saya betul-betul inginkan – Nikmat waktu pagi

23) Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini – X tengok cermin... Mintak maaflah...

24) Pusat membeli-belah atau arked permainan – Membazir.... Ingat senang ke cari duit haaa...

25) Makanan Barat atau Jepun? – Chicken Chop

26) Bilik yang terang atau gelap? – Gelap( baru Emo.. Haha)

27) Makanan segera adalah – KFC

28) Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang – Ye lah.... Kejap

29) Siapa yang anda ingin tag: Sape yang ade kat bloglist1(sue n mira) and bloglist 2(budak2 madid)

Monday, 15 June 2009

Searching For Old Friends - Madid - Kuala Kangsar

This week, fikiran aku terbantut seketika, sememangnya tiada apa yang menarik untuk dikongsikan buat masa ini memandangkan aku menjadi driver sepenuh masa. Di saat ini aku berada Seri Iskandar. Sedang berlatih untuk menghadapi masa-masa yang mendatang barangkali.

Well, yesterday aku ke Kuala Kangsar Bandar Diraja. Check in di Hotel Masjid Ridzuaniah. Semasa Solat Isya' bermulalah pegembaraan aku untuk mencari kawan-kawan lama aku. Dari belakang aku dah kenal, tengok rambut pun aku dah tahu, AZAMIN. Buat-buat tak kenal. Lepas solat aku terus berlari meninggalkan dia. As expected, dia kejar aku. Haha. Lawak betul. Sembang-sembang sikit-sikit. Dia perlu pergi pulang ke LENGGONG. Dia bersama parents dia. So, tak dapatlah nak lepak-lepak isap rokok sebatang dua. So pergilah dia meninggalkan aku.

First duty aku adalah untuk menghantar adik aku kembali ke sekolah. Semua berjalan dengan baik. Peraturan sekolah perlu dilanggar. Hahaha. Aku hantar adik aku selepas dinner. Jadi lambatlah jadinya.

Selepas menghantar adik aku, aku telah dihubungi oleh someone yang konon hebat giler nak kalahkan aku main snuker. Cis, bedebah USOP Z. Oleh kerana takut tak cukup orang aku pun menghantar mesej kepada ROSLAN dan ANSORI. Mereka on jer. Tapi diaorang suruh lepak di Uncle Jim dulu. Setuju sahaja. Birthday orang la katekan. Haha. Roslan pun pick aku dekat hotel.

Agak menarik lepak di Uncle Jim. Makan mee. tak nak bebankan orang. Baik betul pulak aku malam ni. Walaupun aku tau aku amat mulia tapi terliur gak aku diaorang boleh makan Chicken Chop. Lepas tu datang pulak FAHMI ke sana. Dia pun mintak Chicken Chop. OK. Fine. Next year jage hang Wak, kene la hang. Maklum la, hang dah keje. Hahaha.

Apa yang menarik adalah conversation pasal konsprirasi Koperasi Madrasah Idrisiah. Hahaha. ini tak boleh diceritakan kepada umum. Bahaya. Haha. Namum ada cadangan pihak berkenaan nak buat reunion antara ahli-ahli koperasi Madrasah Idrisiah. Hahaha. Ini memang menarik. Ahli koperasi pada zaman aku adalah Abu, Roslan, Ansori(Bos Beso), Cerot, dan Syazoo The ACAB(Hahaha). Yang perempuan tak ingat. Maklumlah, Religon School Studentlah katekan. Haha.

Usop Z dah bising pasal lambat sangat. 'Ok la, kami on the way'. Semua tempat dah snuker sekitar Kuale dah penuh. Nasib baik la ko Usop, kalo tak malam tu aku dah senyapkan mulut kau. Haha. Tak pe. We meet at Seri Iskandar ya... That time abis la ko. Hahaha.

Well, balik hotel aku tak boleh tidur. Memanglah penat, tapi macam mana nak buat.... Chattting sementara ingin tidur. Semasa chatting aku rasa memang ada sesuatu yang tak kena. Tapi aku seperti biasa pandai membuat assumption yang selama ini aku sedar banggang belaka.

Tutup lampu, masih tak boleh tidur. Bukan mudah untuk menolak perasaan yang terguris selama 2, 3 hari ini. Baik dari segi result mahupun.... em...(em... sekarang aku tengah dengar lagu Hujan yang dipopularkan oleh Chain... Meninggalkan Aku Sendiri... Hahaha) Dah la, Aku decided nak menghentikan blog ini buat sementara waktu. This week aku akan buat post pasal 'Kuala Kangsar dan Aku'. Maybe itu yang terakhir untuk 2,3 bulan ini.

Nota Tambahan: Tadi aku jumpe ZAM, Apasal dia nampak lain giler dari last time aku jumpa dia... why haa??
Pasti tiada kesudahan yang menarik untuk post kali ini....

Friday, 12 June 2009

Life - Yui


I just listening to this song. It seem like I have a little bit problem and therefore I listen to this song to motivate myself. Hoho.... Yui, can you really motivate myself?? Hahaha

YUI - LIFE

In the city I'm not used to that's full of dirt,
I can't laugh the same and I walked with my head down
People pass by in a quick pace
I ask "has their dreams come true?" But I'm still struggling

I want to try living in the present
rather than returning to my childhood
It's my nature to be a coward

If I go to a sunny spot and stretch my arms out,
I wonder if I can go beyond the sky
that's what I thought

The wings I use to fly away are still invisible
It's because it's not simple that I can go on living

I just picked up a wet puppy
and for a while, I laughed so much that tears spilled
"I want to be loved, I just want to be loved"
is what I said. It's no good just to ask for it

When I was a child, there were days when I hurt my mom badly
I want to change everything

I went to a sunny spot and tried holding your hand tightly
I will destroy that place, that time so I can change my life

But I really can't express everything that's in my heart
It's because it's not simple that I can go on living

I went to a sunny spot and spread out my map, but
I know... You know... that even the path of doubts can't be helped
I can change my life

All the days that have passed make up the me that's here now
It's because it's not simple that I can go on living

Thursday, 11 June 2009

Lyrics to A Warm Room : Envy

Well, last few day I listened to this band, so this is the most interesting song(too many actually)...

A Warm Room by Envy

A hope in mind
is secret, and
a worn out smile reflects
in a mirror.
Bad dreams
go right away and
the world was destroyed
when I woke up.
We eat the dirt.
Make up meanings.
Seduce the reasons.
Maintain the intellect.
Want madly,
embrace the solitude tightly
and the memories I never forget.
A profile I never forget.

Write the facing time
with the fragments.
Save them and pile up
their first cries of births.
Devote myself solely
to writing to figure out
the changing prediction.
Ones who changed by it.
False name and a careless face
echoes right before my eyes.
Words of disqualification.
Will they reach me?
I see the end now.
Let's go home.
[ A Warm Room Lyrics on http://www.lyricsmania.com/ ]

Wednesday, 10 June 2009

'Berjalan' di Kuala Lumpur

Agak lama juga rasanya aku tidak berjalan kaki di Kuala Lumpur. Menaiki Monorel, bas dan sebagainya. Semua gara-gara ingin menghantar servis AE80 aku ke bengkel Pak Cik Shafie di Kampung Baru. Sungguh teruja... Lepas ni grunge balik laa... Haha

Di Bengkel

Banyak juga benda yang tak kena dengan kereta bertuah ni. Tapi apa yang aku nak ketengahkan sekarang adalah kebanggaan seorang bapa terhadap anaknya. Hmm... Ingin dijadikan cerita, Pak Cik Pie ni dah ternampak aku masa majlis konvokesyen tempoh hari. Terbukalah cerita dimana anaknya juga belajar di Perak dan kini menyambung pelajaran di Terengganu. Berkatalah dia kepada aku:

"Anak Pak Cik nak tukar ke Perak. Dia tak lalu nak balik KL sampai 10 jam. Tapi diaorang tak bagi sebab anak Pak Cik pandai sangat. Tak nak dia orang lepaskan..."

Sambil menambah:

"Lagipun anak Pak Cik ambik Bahasa Mandarin. Tak ada kat Perak"

Maka sesungguhnya aku sebagai seorang yang Anti-Sosial tidaklah mengenali anaknya dan tidak tahulah diriku yang mana satu anaknya yang dibanggakan itu.

Namum apa yang penting, memang bangga pasangan IbuBapa apabila anak-anak mereka berjaya ke menara gading(gajah?). Maka tidak hairanlah mereka sering memuji anak-anak mereka itu(walaupun telinga ini kadang-kadang tak tahan... Haha). Jadi, banggakanlah ibu bapa kita maka dengan itu, sesungguhnya itu dapat menyenangkan hati mereka.

Monorel

Sememangnya menakutkan. Bagaikan menaiki 'Roller Coaster' yang lembab. Tapi yang lebih menakutkan ialah:

Aku telah berjalan dari Kampung Baru(dimana terletaknya bengkel) selama 45 minit tanpa henti dan menaiki monorel dari stesen Chow Kit ke Titiwangsa. Penat aku menunggu dan dari stesen Titiwangsa, aku menaiki bas U5 untuk menuju ke Taman Melati.

Namum, apa yang menyakitkan hati ialah; aku telah bertembung kembali dengan stesen Chow Kit semasa menaiki bas, dimana disitu aku menaiki monorel menuju ke Stesen Titiwangsa. Sakitnya hati!!!!! Penatnya berdiri dan menunggu dan akhirnya............ Argh!!

Moral: Rancanglah perjalanan anda sebaiknya...

Aktiviti Malam Hari

Dentuman dram yang sungguh padu. Teruja aku melihat sambil mendengar... Ditambah dengan speeding yang dahsyat dan suara yang tak kedengaran. Juga alunan mendatar yang sebijik-sebijik... Kene berlatih lagi nie...

Dan sememangnya tiada pengakhiran sempurna dari aku...

Saturday, 6 June 2009

Pedas!!!!

Semalam aku memandu ke Negeri Sembilan. Kali pertama memandu ke Selatan. Sungguh teruja. Aku seperti biasa ditugaskan menjadi seorang 'dreba' untuk menghantar nendaku ke Pedas. Sungguh beria beliau ingin menghadiri kenduri yang bakal berlangsung pada hari Ahad ini. Ada beberapa perkara menarik yang aku ingin kongsikan pada 'post' kali ini.

Berhenti di Senawang

Tiada apa menarik disini sebenarnya. Namum, apa yang menaraik disini adalah melihat gelajat mamat 'comel + nakal + buas + eksperimental + engineer + pelari jarak jauh + emo + tak reti duduk diam'. Dia adalah adik saudara aku yang suka menyelerakkan rumah aku dan aku telah dimarahi oleh mak aku hasil karya dia yang agung. Namum dia tetap comel. Di Senawang, dia telah makan dengan kapasiti comel yang cukup membuatkan aku terkedu. Hahaha. Aku terfikir akan keganasan aku yang dahulu kala telah bersikap ganas terhadap adik aku dahulu kala. Sejenak aku tertanya 'Mengapa dahulu aku terlalu 'emosi+ganas=penderaan' terhadap adik aku'. Menyesal seketika....

Solat Jumaat di Pedas!!!

Aku sebenarnya merancang untuk meninggalkan mamat 'comel + nakal + buas + eksperimental + engineer + pelari jarak jauh + emo + tak reti duduk diam' di rumah saudara aku. Namum apakan daya, hasil daripada elemen 'emo dan buas', beliau telah berjaya membuatkan aku tidak melawan. Dia berjanji nak duduk diam-diam.
Namum, apabila sampai di masjid seperti biasa dia mengeluarkan elemen 'tak reti duduk diam' semasa khutbah dibacakan. Dan ditambah dengan elemen 'eksperimental+engineer' dia telah menjumpai screw driver. Adoi... Ape-apelah....

Leman Dawi Cendol Stall


Dalam perjalanan pulang dan sempat aku dan mak saudara aku bercerita tetang manusia(Paham2 la... Hahaha). Ada juga bercerita tentang satu kedai cendol yang masuk dalam rancangan Majalah 3. Terbitan stesen televisyen tempatan.
Tiba-tiba dalam perjalanan, kedengaran jeritan 'HAA!!! ZAID!!! TU DIA!!!!' Adoi... Malas sebenarnya kerana aku tak cukup tidur malam sebelumnya, namum ikutkan sahaja. Buat aku satu putaran 'U'. Parkir keretaku, sememangnya ramai pengunjung dari semua pelosok negeri.
Apa yang menarik adalah:
  • 'Beli sekali.... Boleh tambah banyak kali.' Satu strategi yang menarik. Menurut cerita mak saudaraku, pada masa mudanya, Leman Dawi ini telah dihalau kerana ingin menambah cendol kerana beliau tiada wang. Dan kini dia membuka membuka kedai cendol dengan tiada cas untuk cendol yang ditambah. Selain itu ada disediakan air barli PERCUMA. Boleh ambil, tambah dan bawa balik. Menarik bukan. Tanpa sebarang cas.
  • 'Telatah Leman Dawi'. Beliau sememangnya banyak cakap. Beliau akan bertanya kepada pelanggannya berasal dari mana dan memberitahu tentang negeri si pelanngan terbabit. Dari sejarah, kapasiti keluasan dan lain-lain. Dan ini adalah antara tarikan yang sungguh menarik di kedai ini. Maka tidak hairanlah ada pelanggan dari Kedah(antaranya Pak Cik Tua yang makan di sebelah meja aku), Perak dan lain-lain ke sini.

Namum, tidak sesedap cendol Talib di Kuala Kangsar. Hahaha. (Mat, if you read this, belanje la aku... Hahaha). Selepas makan berlalulah aku pulang...

video

Friday, 5 June 2009

Ini Baru Hebat!!!

Pagi

Ke Chow Kit market. Sungguh rajin aku menemani mak aku. Ini gara-gara nak masak lebih la ni. Jom makan. Segalanya ada di Chow Kit.... Hahaha. Sememangnya membeli barang di Chow Kit anda akan dapat berjimat lebih banyak jimatnya berbanding berbelanja di pasaraya-pasaraya yang besar yang hanya menyogokkan kita dengan pelan-pelan pemasaran yang semestinya dimonopoli oleh mereka.

Namum ada sedikit kekurangan, bagi yang kuat bergaya lupakanlah hasrat anda 'shopping' di market ini kerna lantainya sungguh basah.... Argh...

Tengah Hari
Menyelesaikan urusan...

Malam
Selepas pulang dari menunaikan kewajiban, balik dan terus aku melulu ke bahagian atas rumah aku. Dan ini baru dikatakan HEBAT!!!

video

Thursday, 4 June 2009

Hari Ini...

Pintu Pilihan

Suram malam ini
Telah aku ketuk pintu
Namum tidak berjawapan
Aku kian tidak mengerti
Apakah disebalik pintu yang cantik ukirannya itu

Ingin sahaja aku mengundur diri
Tetapi aku masih ragu-ragu
Adakah ini pilihan
Sama ada ini masanya
Aku buka pintu itu
Atau
Akhirnya peluang akhirnya aku yang musnah begitu sahaja


Hari Penuh Sedih
Gadjet-gadjet gitar akan dirampas. Tidak. Aku akan pulangkan gadjet-gadjet tersebut kepada yang empunya. Akhirnya.... Aku berasa sedih kerana tidak dapat mengmaksimumkan penggunaan atas rasa malas. Ahh... Menyesalnya...

Belajar
Disaat ini aku sedang mencuba mencari mood untuk kembali membuka buku. Aku yakin semester hadapan bukanlah mudah hasil daripada kesilapan yang lepas. Aku cuba berazam untuk meningkatkan prestasi, kurangkan kontoversi(Sumpah... Dah lame aku tak tengok cerita ni... Hahaha)

Takut
Dua, tiga hari ini aku ditugaskan oleh mak aku berjumpa Pak Imam. Ai... Segan bukan kepalang... Tapi segalanya dapat diselesaikan. Alhamdulillah...

Tazkirah
Malam ini aku mendengar tazkirah di Surau. Menggamit jiwa. Lama rasanya tidak mendengar tazkirah. Seronok juga rasanya. Haha. Walaupun sekarang ni dah gelap. Haha..

Tuesday, 2 June 2009

We Are The Champions

Semasa menghantar jubah di UiTM tadi, kedengaran lagu ' We Are The Champions'. Di sini aku letakkan liriknya diambil dari www.lyricsfreak.com.


We Are The Champions by Queen

Ive paid my dues -
Time after time -
Ive done my sentence
But committed no crime -
And bad mistakes
Ive made a few
Ive had my share of sand kicked in my face -
But Ive come through

We are the champions - my friends
And well keep on fighting - till the end -
We are the champions -
We are the champions
No time for losers
cause we are the champions - of the world -

Ive taken my bows
And my curtain calls -
You brought me fame and fortuen and everything that goes with it -
I thank you all -

But its been no bed of roses
No pleasure cruise -
I consider it a challenge before the whole human race -
And I aint gonna lose -

We are the champions - my friends
And well keep on fighting - till the end -
We are the champions -
We are the champions
No time for losers
cause we are the champions - of the world -



Hati aku di sebelah kiri sememangnya memberontak mendengar perkataan 'No time for losers'. Bagaikan tidak tahu mengapa, tapi kemungkinan aku kuat terpengaruh dengan program 'Dare To Fail' pada zaman mudaku dahulu. Tapi persoalan disini, benarkah tiada peluang untuk Si Kalah?? Tiadakah tempat untuk mereka??

Tidakklah aku ingin katakan disini aku suka akan kegagalan. Namum apa yang gelisahkan ialah apa pandangan orang terhadap mereka yang sering dikaitkan dengan kegagalan. (Di sebelah kananku ada buku FAR400, haha) Ada diantara mereka terlalu kuat berusaha namum masih tidak menemui kejayaan dan akhirnya berputus asa (tapi....?). Sememangnya tidak salah untuk gagal namum bagi aku, GAGAL UNTUK MELAKUKAN APA-APA adalah kegagalan yang amat nyata teruknya. Jadi, terpulanglah bagaimana anda ingin membawa diri, tidak berbuat apa, bunuh diri atau bangkit kembali dari kegagalan.

Kata Henry Ford 'Failure is only the oppotunity to begin again more intelligently'(dipetik dari Dare To Fail, by Billi P.S Lim, 10th Edition).


Jadi, bangkitlah untuk menjadi seorang yang baru dan teruskan berusaha. Namum pada masa yang sama, tidak perlulah untuk menambahkan beban yang ada. Haha...

Sememangnya ia sukar difahami dan tiada kesudahan yang menarik....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails